Подвесные унитазы - Интернет магазин
игры на дисках- гитара
Text Size

Osnovni pojmovi

Osnovni pojmovi

POJMOVI I KRATICE KOJI SE KORISTE U KONTEKSTU RACUNALNIH MREZA


AP - Access Point. Pristupna tocka na koju se spajaju ostali klijenti. Moze se promatrati kao uredjaj analogan 'hub-u' u klasicnim mrecama, ili moze, ovisno o konfiguraciji i mogucnostima samog uredjaja, imati ulogu 'bridge-a', pa cak i imati ugradjenu mogucnost usmjeravanja (routinga).

Ad-Hoc Mode - Konfiguracija mreze u kojoj su klijenti direktno povezani(peer-to-peer), bez koristenja sredisnje pristupne tocke(AP). Npr. slucaj ako imate dvije klijent kartice.

ARP - Address Resolution Protocol

BER - Bit Error Rate

BPSK - Binary Phase Shift Keying

BRIDGE MODE - Jednostavan mod rada koji povezuje dvije prisupne tocke (AP) i time se stavra most izmedju dvije mreze. Vazno je da obje pristupne tocke budu u doticnom mode-u inace most ne funkcionira.

BSS - Basic Service Set

CCK - Complementary Code Keying

CLIENT MODE - Nacin rada prisupne tocke (AP) u kojoj doticna postaje klijent kartica i moze se spajati na druge pristupne tocke.

CTS - Clear to Send

DB - DeciBel

DCF - Distribution Coordination Function

DHCP- Dynamic Host Configuration Protocol

IEEE- Institute of Electrical and Electronics Engineers

IEEE 802.11a - Standard bezicnih mreza sa brzinom do 54 Mbit/s. Frekvencija rada ovih uredjaja je 5Ghz. Zbog visoke frekvencije linkovi na vece udaljenosti sa manjim snagama su manje vjerovatni.

IEEE 802.11b - Najrasireniji standard bezicnih mreza (2,4Ghz) sa propusnoscu do 11Mbit/s.

IEEE 802.11b+ - Standard bezicnih mreza koji podrzava brzine do 22 Mbit/s, a sa mogucnoscu nadogradnje ide i do 44 Mbit/s. Povecanje brzine ide uz koristenje PBCC kodiranja signala. Podrucje rada je 2,4 Ghz.

IEEE 802.11g - Najbrzi standard za bezicne mreze do sada.Radno podrucje je na 2,4 Ghz. Pokazao se vrlo nepovoljan za povezivanje udaljenih lokacija. Postize brzine do 54 Mbit/s i koristi ODFM modulaciju. Preporuca se na manjoj operativnoj udaljenosti.

Infrastructure Mode- Konfiguracija mreze u kojoj se klijenti spajaju na pristupnu tocku, te zatim posredstvom nje komuniciraju bilo medjusobno, bilo s drugim segmentima mreze. Za ovu vrstu mreze kljucno je da svi podaci prolaze kroz pristupnu tocku.

IP Address - IP (Internet Protocol) je 32-bitni broj (IPv4) koji identificira svakog posiljatelja i primatelja informacija koje bivaju prenosene mrezom.

IPSec - Internet Protocol security

ISM- Industry, Scientific, and Medical. ISM je frekvencijski pojas za cije koristenje nisu potrebene posebne dozvole, uz odredjena ogranicenja.

ISP - Internet Service Provider (pruzatelj internet usluga)

LLC - Logical Link Control

LMR - Vrsta kabela koji se koristi u mreznom okruzenju te ima male gubitke u prijenosu. Kod wireless mreza su poznati LMR-600, LMR-400, LMR-195...

LOS - Line od sight. Opticka vidljivost izmedju dvije tocke bez obzira na udaljenost.

MAC - Media Access Control

MIB - Management Information Base

NAT - Network Address Translation. Translacija IP adrese koristene unutar jedne mreze, u drugu IP adresu poznatu unutar druge mreze.

NIC - Network Interface Card. U opcem slucaju, mrezna kartica.

OMNICA- (Omnidirekciona antena) - Antena koja pokriva podrucje od 360 stupnjeva. Vertikalno sirenje snopa je jako malo. Oko 8 stupnjeva, pa i manje. Iako vecina omnica odasilje vertikalno polarizirani signal, postoji i antena koja odasilje vodoravno polarizirani signal.

PARABOLICNA ANTENA - Usmjerena antena, resetkastog oblika koji podsjeca na kucne tv antene.

PIGTAIL- Kratki antenski kabel s konektorima za antenu i uredjaj na koji se spaja antena.

POE- Power Over Ethernet. Napajanje putem UTP kabela.

POLARIZACIJA- Titranje elektro magnetskih valova u jednoj ravnini. Susrecemo se sa vertikalnim, vodoravnim i kruznim polarizacijama. Polarizacija se koristi kod pravilnog podesavanja antena.

PPP - Point-to-Point Protocol. PPP protokol pruza standardnu metodu za transport multi-protokolskih datagrama preko point-to-point linkova.

QPSK - Quadrature Phase Shift Keying

RADIUS - Remote Authentication Dial In User Service

ROUTER - Mrezni uredjaj koji usmjerava TCP pakete prema zadanoj destinaciji.

RTS - Request to Send

SEKTORSKA ANTENA - Antena koja i po vertikali i po horizontali ima znatan kut pokrivanja. Izmedu 90 i 120 stupnjeva. Vidjate ih po krovovima i izgledaju kao izduzene ploce. Najskuplje od svih antena.

SNMP - Simple Network Management Protocol

SSID- Service Set Identifier. Definira ili identificira ime bezicne mreze. To ime se nalazi u zaglavlju svih paketa koji prolaze mrezom.

SWR - Standing Wawe Ratio. Mjera efikasnosti zracenja energije nekog izvora.

TCP/IP - Transmission Control Protocol/Internet Protocol

TOPOLOGIJA MREZE - Struktura mreze.

TUNELIRANJE - Nacin da se kroz javnu mrezu povezu dvije lokalne mreze.

UNII - Unlicensed National Information Infrastructure. Odnosi se na 5 GHz nelicencirani frekvencijski pojas.

VPN - Virtual Private Network

WARDRIWING - Prikupljanje informacija o prisutnim mrezama na odredjenom podrucju. Prikupljaju se podaci o jacini i kvaliteti signala, te aktivnosti na kanalima. Najpoznatiji program te vrste je NetStumbler.

WECA - Wireless Ethernet Compatibility Alliance

WEP- Wired Equivalent Privacy. Sigurnosna metoda enkripcije uz koristenje preddijeljenih kljuceva. U ovoj metodi uoceni su znacajni sigurnosni propusti, stoga nije preporucljiva za primjenu u mrezama koje zahtijevaju visok stupanj sigurnosti podataka.

WiFi - Wireless Fidelity. Sinonim za IEEE 802.11b!

WLAN - Wireless Local Area Network. Bezicna lokalna mreža.

WLANA - Wireless LAN Alliance

WLL- Wireless Local Loop

YAGI ANTENA- Usmjerena antena slicna parabolicnoj. Ima siri snop i te manje pojacanje.

Login

CoD2 Status

 
Гантели и штанги. Купить гантели и штанги
Детские спортивные костюмы